"Jag fick en historia publicerad i tidningen när jag var tolv år, och då blev alla lärare väldigt förvånade och till och med imponerade. Och jag fick ännu mera lust att skriva." Läs intervjun med Ewa Christina Johansson »

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Kerstin Lundberg Hahn

 

Aktuellt om Kerstin Lundberg Hahn

 

Vad heter din nästa bok?
"Mandelhjärtat" kommer i augusti och ungefär samtidigt kommer fortsättningen på "Fröken Spöke", med den rafflande titeln "Fröken Spöke kommer tillbaka". Till antologin "Bara för dig på mellanstadiet" (släppt i maj) har jag bidragit med en novell som är en småabsurd historia om ett möte på en busshållplats. Ganska olik det jag skrivit tidigare.

Dessutom har jag är en e-novell (skräck igen) på gång. Den har ännu inte hittat sin titel. Kommer lagom till bokmässan, hoppas jag. Och lite unikt att den bara kommer i e-format.

Vad gör du just nu?
Annars är mitt stora projekt en ny ungdomsbok, också den av det läskiga slaget. Vill inte avslöja något om handlingen, men man kan ju fundera över vad vi egentligen har anledning att vara rädda för - är det verkligen vålnader?

Intervju med Kerstin Lundberg Hahn

 

Varför blev du författare?
Jag har alltid skrivit och i mitt yrke som lärare var jag med i ett läromedelsprojekt. När jag såg en annons om en barnbokstävling som förlaget Rabén & Sjögren hade 1999 tog jag upp skrivandet igen och under sommaren 1999 skrev jag Kajsa och fågeltjuvarna och vann hela tävlingen. Från början hade jag inte tänkt skriva ungdomsböcker, men tack vare tävlingen blev det så.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Ofta är det något jag ser, upplever eller hör talas om som sätter igång mig. Jag brukar kalla det ett idéfrö. Det där idéfröet kan till exempel handla om hur en mobbare känner sig senare i livet och om man verkligen kan glömma bort ifall man gjort något riktigt dumt. Sedan jobbar jag och skriver för att se om fröet kan växa till en tydlig idé med personer, miljö och ungefär vad som skulle kunna hända.

Och det är berättelsen jag vill berätta som avgör vilken sorts bok det blir; deckare, spökhistoria eller något helt annat.

Berätta om en person i någon av dina böcker
Tjejen i min bok Skuggan i väggen kan jag berätta lite om. Micke, eller Mikaela, är i elva-tolvårsåldern och bor ensam med sin mamma. Micke har flyttat många gånger under sin uppväxt och därför har hon ingen bästis och inga långvariga kompisar. Kanske på grund av att hon är en ensam tjej har hon vant sig vid att vara iakttagande och ser saker som andra inte lägger märke till. Micke är en tjej som funderar mycket och som är rädd för att hon har ärvt pappans oförmåga att binda sig. Hon känner sig som en flyttfågel.

Vilka miljöer utspelar sig dina böcker i?
Jag är själv uppvuxen i Västerbotten och hämtar ibland inspiration där. Till exempel i en av böckerna om Kajsa och Johan, och Skuggan i väggen utspelar sig i Norrlands inland någonstans. 

Den andra serien deckare utspelar sig däremot i stadsmiljö och där har jag hämtat mycket inspiration från stadsdelen Majorna i Göteborg. Jag går omkring i miljön och tänker ut var saker och ting ska hända. Sedan döper jag om alla platser i böckerna, som till exempel Gråberget som får heta Grönberget och café Marmelad blir café Syltkakan.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
När jag känner att historien bär och när personerna i boken börjar kännas så verkliga att jag inte vill släppa dem.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Jag tar en paus, går en promenad eller ger mig ut och cyklar. Det händer att jag fortsätter skriva också och förr eller senare lossnar det igen, men då måste jag ofta stryka ganska mycket efteråt.

Vad gör du när du inte skriver böcker?
Jag gör jättemycket författarbesök och håller skrivarverkstäder och kurser för både vuxna och barn. På fritiden är jag med familjen, fixar god mat, kollar på film. Jag är rätt bra på att lata mig.

Har du något råd till den som vill bli författare?
Läs! Och skriv sådant du tycker om att läsa. Det ska vara roligt att skriva.

Vad läste du själv när du var liten?
Jag läste allt. Serietidningar, spänningslitteratur som Tvillingdeckarna, Fem-böckerna och Agatha Christie. Allt av Astrid Lindgren. En av favoriterna, som jag läst flera gånger både som barn och som vuxen, är Mio min Mioav just Astrid Lindgren.

 

 

 

Kerstins skräckroman Barnkolonin är riktigt riktigt läskig! Här läser hon själv ur boken. Känsliga personer varnas

Kerstin

 

Lundberg

Hahn

Kortfakta

 

Namn: Kerstin Lundberg Hahn

Född: I april 1962

Bor: Västra Frölunda

Har skrivit: Dryga dussinet barn- och ungdomsböcker: deckare, spöken & skräck, vardag & vänskap. De två senaste heter Lyckokakan och Drömbärarna.

Favoritcitat: ”Jag är inte rädd för spöken, det är de levande som kan vara farliga”. Wille i Skuggan i väggen.

Det här visste du inte om Kerstin: Hon kan prata kinesiska (mandarin).  

Kerstins favoriter

 

Favoritfärg: Svart och grönt

Favoritdjur: Katt

Favoritlag: Umeå IK, damerna.

Älsklingsrätt: Sushi och pasta

Favoritgodis: Lakrits

Favoritfilm: Sound of music

Idol: Monica Zetterlund. Fantastisk sångerska!

Favoritresmål: Italien

Favoritmusik: Är allätare. Lyssnar mycket på Laleh just nu.   

Kerstin Lundberg Hahn berättar om sig själv

Jag föddes 1962, och är uppvuxen i Västerbotten. Det är nog därför jag är så förtjust i grusvägar. Sedan mitten av 80-talet är jag bosatt i Göteborg, och jag har lärt mig gilla när det blåser i håret och spårvagnarna skramlar förbi.

Min första barnbok, Kajsa och fågeltjuvarna, kom år 2000. Då hade jag inte planerat att skriva en serie. Men en polisbil utanför ett kafé en mulen höstdag ändrade på det. Mer behövdes inte för att fantasierna på ett nytt äventyr skulle ticka igång. Nu finns det fem böcker om Kajsa och Johan.

Kerstins hemsida

Där hittar du också en guide om du vill vandra i Freddes, Zackis och Mimmis fotspår i Göteborg.

 

Skräckisar

Skuggan i väggen vann Bokjuryn 2012 i kategorin Kapitelböcker 9-12 år och Barnkolonin vann 2013 i kategorin ungdomsböcker.

 

Böckerna om Mimmi, Zacki och Fredde

Bakom masken

Böckerna om Kajsa och hennes vänner

 Kajsa och fågeltjuvarna. Omslag: Jens AhlbomKajsa och fågeltjuvarna (2000) Kom i ny upplaga, med nytt omslag och förkortad titel 2003: Fågeltjuvarna.

Kajsa upptäcker en vit motorbåt som cirklar runt skäret där havsörnarna har sitt bo med en dunig, nykläckt unge. När hon får ett hemligt baklängesmeddelande från Johan blir hon riktigt orolig. Det står: Addyks anranrö. Ted snnif ravujt. Allok Netåbrotom.

  

 

Kalla diamanter. Omslag: Jens AhlbomKalla diamanter (2002) Vem kan vara så lömsk att han har stulit juvelerare Sandströms fantastiska diamant? Och heter diamanten verkligen Persson? Vad har den pratglade bagaren med saken att göra, och vad gör hans rödhårige assistent nere i källarförrådet egentligen? Det finns många misstänkta, och Kajsa och Johan hinner bli förvånade mer än en gång innan det står klart vem som är tjuven.

 

 

 

 Omslag till Misstänkt ljusMisstänkt ljus (2003) En dag börjar det brinna nära farmors hus. Branden verkar vara anlagd. Vem kan ha gjort det? Den nya tjejen i byn, Anki, är hur konstig som helst. Hon säger till och med själv att hon inte är trevlig. Misstankarna växer. Det skickas anonyma hotbrev, och en natt brinner hela prästgården ner. Innan Kajsa har förstått hur det hänger ihop får hon brottas också med sitt eget samvete.

 

  

 

 

Omslag till Det glömda guldetDet glömda guldet (2004) Den övergivna gruvan är stängd och tillbommad. Men finns det någon sanning i den gamla berättelsen om guldet som ingen hittade? Medan Kajsa och hennes sysslingar, Anton och Linn, söker svaret på den gåtan börjar det hända mystiska saker. Den halvtama älgen som brukar besöka gården försvinner. Någon skjuter i skogen om natten. Jakten på guld förvandlas från rolig lek till blodigt allvar.

 

  

 

 

Omslag till Falska ansiktenFalska ansikten (2006) Kajsa och Johan är på semester i Spanien. Precis när de besöker det lilla konstmuseet begås en fräck stöld ? en Picassomålning försvinner spårlöst. Men Kajsa och Johan har sett någonting. De börjar spana på egen hand och är snart mitt i händelsernas centrum. Falsk eller äkta? Den frågan gäller både målningar och människor. Vem ljuger? Vem talar sanning?

 

Text: Kerstin Lundberg Hahn

Lyckokakan

Vitas hemlighet

 

Vita och mamma bor ovanpå pizzerian. Det är Mansour och Soheila som äger den. I Italien finns pappa med sin fru Angelina som har Vitas nya syskon i magen. En natt hör Vita något konstigt. Är det en varulv som ylar nere i pizzerian? Och vem är det som lekt på gården? Det finns ju inga barn mer än Vita i huset.

Maria Nilsson Thore har ritat de mysiga bilderna i boken.

Vad tycker du om boken?

-1