Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Intervju med Sara Gimbergsson

Text: Barnens bibliotek, 2014.

Vad vill du kalla dig - illustratör eller författare?
 - Bilderboksmakare. Men jag är främst illustratör, det är bilderna som är mitt språk.

Varför skriver du egna böcker?
 - Det jag skriver, mina egna böcker, är egentligen för att jag ska få rita. Jag tycker det är jättesvårt att skriva och jag skriver väldigt kort och sammanfattande. Tyngdpunkten i mina böcker ligger på bilden och texten är som en illustration till den.

 - Idén till min första bok, Rallypojken får en bebis, fick jag när min äldsta son skapade en fantasikompis som hette Rallypojken och om hans upplevelser när han fick en lillebror. Först tänkte jag bara göra en bilderbok till mina söner, men den blev så bra så jag skickade den till ett förlag som sedan gav ut den. Jag hade aldrig haft en tanke på att jobba med bilderböcker, men då var jag fast och det är det bästa jag gjort! Det var 1999.

Vilket kommer först till dig; bilden eller texten?
 - Det är olika. Det kan vara en fras eller några ord som jag funderar kring och så kommer bilderna. Jag jobbar mycket parallellt med text och bild.

Hur är det att illustrera någon annans text?
 - Desto bättre text desto bättre bilder får jag i huvudet och även om det ibland kan vara väldigt lite text kan jag få starka bilder i huvudet.
Känner jag att en text inte ger några bilder tackar jag nej till att illustrera den. 

Hur kommer du på vad du ska rita?
 - Det är berättelsen, textens ton och den känsla jag får av berättelsen som avgör vad jag ritar. Ibland stämmer inte min känsla för berättelsen med författarens och då kan det bli diskussioner. Jag försöker anpassa mig så långt det går, men det finns en gräns för det också. Jag kan ju bara rita mina bilder, jag kan inte rita författarens.

Hur kan samarbetet se ut?
 - Det är olika men det är väldigt sällan jag får ett uppdrag från ett förlag. Oftast startar jag och författaren ett samarbete runt en idé där jag skissar halvvägs i boken, ibland till och med färglägger några uppslag, innan vi skickar den till ett förlag.
Jag måste naturligtvis ha ett tätt samarbete med författaren och i början är det mycket jobb med att hitta karaktärerna.

En bilderbok har också en väldigt tydlig ram med 32 sidor där berättelsen ska få plats. Är texten kort ska illustrationerna fylla sidorna, eller tvärtom. Sedan måste jag tänka på bläddringen i boken. Det är lite som film där det ska finnas en rörelse mellan sidorna. Sedan skissar jag och diskuterar med författare och med förlag.

Har du någon favoritkaraktär som du ritat?
 - Jag har gjort tre böcker om Lycke och Lage tillsammans med Lena Arro. Lycke och Lage är rena fantasifigurer där den ena är en klumpeduns och den andra lite vassare med en vass näsa. Men det är två fantasifigurer utan någon realism och det är därför de är mina favoriter. Jag kan göra vad jag vill med dem och deras roller är inte alls givna. 

Vad är det roligaste med att vara illustratör?
 - Det roligaste är när jag bestämt hur det ska se ut, när jag fått fram linjerna på bilderna och jag får måla och färglägga.

Har du något råd till den som vill bli illustratör?
 - Man måste teckna massor. Och ett konkret tips är att själv ta kontakt med författare. Skicka brev och bilder man ritat och presentera sig.

Sara Gimbergsson. Foto: Privat

Sara Gimbergsson. Foto: Privat

Faktaruta

Namn: Sara Gimbergsson

Född: 1958

Gör: Skriver och illustrerar främst bilderböcker

Genre/ämnen: Bilderböcker

Mest känd för: Ulf Starks Ett syskon från yttre rymden, Lena Arros Rebus bygger en skog

 

Råd till blivande författare: "Du måste teckna massor. Och ett konkret tips är att själv ta kontakt med författare. Skicka brev och bilder du har ritat och presentera dig."

Vill du läsa några av Saras böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Ett syskon från yttre rymdenBokomslag: Min blombukettBokomslag: Råttornas själar. Text av Bengt-Erik EngholmBokomslag: Carl von Linné Pojken som inte slutade samla. Bokomslag: Magda och strympsyskonenBokomslag: Tore Silver Visselgren. Lena Arro har skrivit

Sara har ramat in sina bokomslag - de fyller en hel vägg!

Sara har ramat in sina bokomslag - de fyller en hel vägg! Foto: Privat

 

 

 Lena Arro. Foto: Barnens bibliotek

Lena Arro

 

Sara har illustrerat många av Lenas bilderböcker.

Läs mer om Lena

Ulf Stark. Foto: Caroline Andersson

Ulf Stark

 

Ulf har skrivit många många böcker. Ofta handlar de om när han själv var barn. Huvudpersonen heter till och med Ulf ibland. Den bok som gjorde Ulf känd som författare var Dårfinkar och Dönickar.

Läs mer om Ulf 

-1