Du är här:  Bokjuryn > Arkiv > Presskonferensen 2011
Inslag i Västnytt
Se sändningen från presskonferensen
Bilder från presskonferensen för vinnarna i Bokjuryn 2011

Alla barnen på Tångenskolan samlas i matsalen för att vara med på Bokjuryns presskonferens 23 april 2012.

Ingelin Angerborn och Martin Widmark får blommor och diplom. Alla andra vinnare ska snart få sina diplom också såklart!

Martin berättade om hur en bok kommer till. I skissböcker finns alla ideer nedskrivna och med Martins egna bilder. Sedan läste han lite ur Cykelmysteriet som kommer sommaren 2013. Texten är klar men Helena Willis har inte hunnit rita bilderna än. Nästa bok heter visst Vampyrernas bal - om jag hörde rätt.

Ingelin och Martin fick skriva massor av autografer. Ingelins nästa bok heter Månfågel.

 

Pressmeddelande

Vinnare i Bokjuryn 2011 – barnens favoriter är utsedda

 

Modiga djur, kluriga mysterier och magi som vänder upp och ner på vardagen.
Det är huvudingredienserna i vinnarböckerna i Bokjuryn 2011, framröstade av drygt 31 000 barn och ungdomar i hela Sverige.

Berättelser om övernaturliga händelser fortsätter att tilltala svenska barn och ungdomar. Tre av sex vinnarböcker i Bokjuryn 2011 handlar om spöken, häxor och magi.

Rum 213 av Ingelin Angerborn, överlägsen vinnare i kategorin Kapitelböcker 9-12 år, handlar om tre tjejer på kollo som får mystiska nattliga besök av en rödhårig flicka i vitt.

Den spännande berättelsen om sju tonårstjejer i småstaden Engelsfors som visar sig ha övernaturliga förmågor, Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, tar hem flest röster i kategorin Ungdomsböcker.

I den japansk-amerikanske serietecknaren Kazu Kibuishis första bok i Amulettserien, Stenväktaren, får huvudpersonen Emily magisk kraft med hjälp av en amulett. Den dramatiskt illustrerade boken vinner i kategorin Serier.

Bland de yngre barnen är det berättelser om djur som är populärast.
Talon – den modiga dinosaurien av den sydafrikanske författaren och illustratören Paul Geraghty vinner i kategorin Bilderböcker. Det är en vackert och realistiskt illustrerad berättelse om en dinosaurieunge som kommer bort från sin flock, men slutligen finner sig tillrätta i en ny. Boken är resultatet av ett samarbete med Naturhistoriska museet i London.

I kategorin Faktaböcker är vinnaren i år en bok som riktar sig till de yngre barnen, 3-6-åringar. I Hundar som jobbar av Ulrika Nulty och Jens Ahlbom berättar polishunden, ledarhunden, skådespelarhunden och andra yrkesarbetande hundar om sina jobb och liv.

Slutligen så håller serien om LasseMajas detektivbyrå ställningarna i Bokjuryn. De roliga böckerna om de listiga detektiverna har vunnit flera gånger tidigare. Den här gången är det bok nummer 20 i serien, Simborgarmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, som hamnar på vinnarplats i kategorin Kapitelböcker 6-9 år.  

Drygt 31 000 barn i hela landet röstade i Bokjuryn 2011. Resultatet av omröstningen presenterades vid en presskonferens på Världsbokdagen den 23 april, på Tångenskolan i Göteborg.

 

Diplom till Ingelin Angerborn från Klass 5A på Tångenskolan.

"Din bok Rum 213 tycker vi mycket om för att det är en spännande bok, som man fort kommer in i och som man inte kan sluta läsa!"
 

Martin Widmark fick också ett diplom för boken Den dansande djävulen.

"Din bok Den dansande djävulen tycker vi mycket om för att det är en spännande och händelserik bok, som man vill läsa fortsättningen på!"

Fler som berättar om presskonferensen