Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Lyssna på sidanEnsamhet

Ensamhet är ibland smärtsamt. Särskilt jobbigt kan det bli om ingen omkring dig förstår att du känner dig ensam och övergiven. Om ingen uppmärksammar dig. Om dina föräldrar är upptagna med annat, andra syskon, arbeten, bråk och skilsmässor. Till exempel. Det finns naturligtvis många förklaringar och ursäkter. Det finns det alltid. Men ibland handlar det helt enkelt om att föräldrar beter sig oansvarigt. Tänker på sig själva, och inte sina barn.

Mitzi i mitten
Som när Mitzis föräldrar bråkar. Efter skriken sprids en konstig tystnad i familjen. Från att ena stunden ha kramats och gullat, är det som att Mitzis mamma och pappa helt plötsligt inte ser varandra. Pappa sover på balkongen, de vägrar prata. Men Mitzi har åtminstone sin farfar, som förstår att något dåligt håller på att hända.

Här vill inte hundar bo
Även Marias föräldrar befinner sig på glid bort från sina barn. Mamma drömmer om att flytta från betongförorten till landet och pappa pallar inte att vara pappa. Han tar hand om gubbarna på hemmet Tolvan i stället. Ingen frågar vad Maria vill. Men kanske morfar förstår. Och nya kompisar dyker alltid upp bland betongen.

Lill-Pär och jag
För Maja är det värre. Hennes lillebror Lill-Pär är sjuk. Det har han varit sedan han föddes. Det finns ingen medicin som kan hjälpa honom. Han kommer att dö. Det är en smärta så stor att ingen kan prata om den. Men Majas föräldrar glömmer bort att också hon finns till, att hon inte är död.

Samuels sällsamma kalender
Samuels och Ossians föräldrar glömmer också bort sina barn. De har bara tid med sina arbeten, verkar det som. Men kanske kan nannyn Petronella hjälpa till att få dem att uppmärksamma sina barn igen. Hon har ju en magisk julkalender. Det lär funka.

Snöret, fågeln och jag
Utan tillgång till magi, räcker det kanske med en uppmärksam vän. Selma har inga bästisar, ingen som känner henne på riktigt. I hennes hjärta sitter en fågel och pickar. Det är smärtsamt. Selmas föräldrar vet inte vad de ska göra. Men på sommarlovet hos mormor och morfar i skärgården träffar hon Snöret, och Snöret kan säga åt fågeln att sluta picka. Snöret är en kompis.

Jagger, Jagger
När Bengt blir inlåst i soprummet av grannbarnen och träffar hunden Jagger är han inte säker på att han är en vän. Jagger är en konstig hund, sur och tvär, med skinnjacka och solglasögon. Ändå försöker han hjälpa Bengt, visar sitt hem, förklarar hur det går till att leva på sopor, sova i containrar. Hjälper till att hämnas på de mobbande grannbarnen. Jagger blir en knepig kompis, en lite otäck kompis. Men till slut får han Bengts föräldrar att se sitt barn.

För det är naturligtvis så det är, att vi alla måste få bli sedda och uppmärksammade. Om inte av våra föräldrar, så av våra syskon och husdjur, av våra kompisar. Och inte minst av våra knepiga hundkompisar i en riktigt bra bok. En bok är en vän.

Per Israelson

     

_____________________________________________

-1